PROVES I VACUNES DE LA COVID-19

PROVES I VACUNES DE LA COVID-19

S’han descobert diferents proves i vacunes de la Covid-19, però encara se’n busquen més. La cura no s’ha trobat, però hi ha vacunes que la OMS (Organització Mundial de la Salut) ja permet.

PROVES:

  • PCR: Es tracta d’una prova que detecta el virus SARS-CoV-2 en mostres respiratòries de persones amb símptomes o asimptomàtiques (que han passat la Covid-19). Per realitzar-la, cal una mostra mucosa del nas i/o de la gola, que el professional sanitari extreu amb l’ajuda d’un bastonet. Les proves s’analitzen al laboratori especialitzat i els resultats poden trigar de 24 a 72 hores.
  • TEST RÀPID ANTIGÈNIC: Es tracta d’una prova que detecta les proteïnes del virus. Permet identificar les persones que estan patint una infecció per SARS-CoV-2, especialment en els cinc primers dies de presentar símptomes. Es realitza amb una mostra del nas i de la gola, que el professional sanitari extreu amb l’ajuda d’un bastonet. Generalment, els resultats s’analitzen al lloc de recollida de mostra. Els resultats triguen uns 20 minuts.
  • PROVA SERELÒGICA: Es tracta d’una prova de detecta els anticossos contra el virus SARS-CoV-2 a la sang. Permet determinar l’estat immunitari de la persona enfront del virus. Té una utilitat fonamentalment epidemiològica per conèixer l’estat immunitari de la població. En determinades circumstàncies, pot ser un complement per a la interpretació dels resultats de la PCR. Es realitza amb una mostra de sang, que el professional sanitari extreu amb una xeringa. Els resultats poden trigar uns minuts a unes hores, segons la tècnica que s’utilitzi, i sempre han de ser interpretats pel professional mèdic que ha prescrit la prova.

RESULTATS DE LES PROVES:

PCR: Un resultat positiu significa que s’ha detectat la presència del virus. En aquest cas, el professional sanitari ha d’indicar què cal fer.

Test ràpid antigènic: Un resultat positiu significa que s’és portador del virus i existeix la capacitat de transmetre la infecció. En aquest cas, el professional sanitari ha d’indicar què cal fer.

Prova serològica: Un resultat positiu vol dir que s’ha tingut contacte en algun moment amb el virus de la COVID-19 i que l’organisme ha generat anticossos per defensar-se davant la malaltia. La interpretació dels resultats serològics ha de realitzar-la un professional sanitari, i fins que aquest no contacti per interpretar els resultats, és necessari seguir amb totes les mesures establertes de prevenció i control de la infecció.

Davant d’un resultat negatiu, el professional sanitari ha de valorar si cal confirmar-lo amb la realització d’una segona PCR en funció del pacient.

VACUNES:

Pfizer/BioNTech:

Protecció: 95% 7 dies després de la segona dosi.

Número de dosis per arribar a la pauta de vacunació completa: Dues dosis amb un interval de 21 dies.

Franja d’edat: Majors de 16.

Moderna/Lonza:

Protecció: 94,5% 14 dies després de la segona dosi.

Número de dosis per arribar a la pauta de vacunació completa: Dues dosis amb un interval de 28 dies.

Franja d’edat: Majors de 18.

Oxford/Astrazenca:

Protecció: 59,5% 15 dies desprès de la segona dosi.

Número de dosis per arribar a la pauta de vacunació completa: Dues dosis amb un interval d’entre 28 o 84 dies.

Franja d’edat: de 18 afins 56 anys.

pixabay